Beatin-fontti futuristiseen menoon

Neljännen vuoden typografian kurssilla suunnittelemani Beatin-fontti palvelee hieman scifimpiä otsikoita.

Erikoisenkin fontin on oltava helppolukuinen. Kirjaintyypin tehtävä on aina välittää viesti. Tyylittely ja hauska ulkomuoto eivät edes otsikkofontissa voi mennä luettavuuden edelle.

Beatin fontti suunniteltiin alunpitäen kurssityönä, jonka tehtävänantona oli suunnitella fontti ja fontin ympärille rakennettu ilme valitulle musiikkifestivaalille. Itse halusin tehdä jotain teknisempää ja geometrista, joten päädyin valitsemaan tapahtumaksi konemusiikin festivaalin, Whiteoutin.

Beatin-fontti syntyi siis tekniikan, teknon, scifimaisemien ja elektronisten biittien inspiroimana. Fontin yksinkertaiset, pehmeät muodot ja toisaalta tiukka geometrisyys toistavat sitä mielikuvaa, jonka konemusiikki minussa saa aikaan: yhtä aikaa soinnillista, jännittävää ja eloisaa, ja toisaalta paljolti itseään toistavaa ja kovaa. Halusin, että fontti on kutienkin selkeä ja luettava, sillä mielestäni harva lukuarvoltaan surkea fontti on suunnittelemisen arvoinen, olivatpa kirjaimet yksittäisinä muotoina miten upeita tahansa. Beatin täyttää mielestäni tarkoituksen mainiosti, ja koska se on suunniteltu otsikkokäyttöön, ei tiettyjen muotojen toistuminen tai samankaltaisuus hankaloita lukukokemusta lyhyissä virkkeissä.

Fontin yhteyteen tehtävään julisteeseen kuvitin scifi-elokuvista ja vaihto-opiskelukaupunkini Tokion neonvaloista inspiroituneen kaupunkikuvan, jonka tunnelma ja syke toistavat toivoakseni Whiteout-konemusiikkifestivaalinkin tunnelmaa.

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *