Pelipakkaus Suomenmestarin sanapelille

Suunnittelin pakkauksen suomenkielen oppimispelille, joka täydentää suosittua oppikirjasarja Suomenmestaria.

Suomen mestarin sanapeli on sanantunnistusta ja yleistä sanavarastoa kasvattava korttipeli suomenkielenopiskeluun. Suunnittelin pelille pahvipakkauksen, jonka tuli sisältää peliohjeet sekä 100 pelikorttia. Tehtävänäni oli varsinaisen pakkauksen ja pelimateriaalien graafisen suunnittelun lisäksi erilaisten pakkausvaihtoehtojen kartottaminen ja sopivan pakkaustyypin ja materiaalin valitseminen, sekä tarjouspyyntöjen tekeminen painotaloille.

Pakkauksen suunnittelun ohjenuorana oli tietysti Suomenmestari-kirjasarjan graafinen ilme ja Suomenmestari-logo. Päätin käyttää pakkauksessa pelin korteista löytyviä kuvituksia kuosinomaisesti, ja pinta jatkui läpi paketin kaikkien sivujen.

Pelin painosmäärä on suhteellisen pieni, koska se on pääasiassa opetuskäyttöön opettajien työvälineeksi suunniteltu peli. Niinpä painokustannusten kurissa pitäminen olikin yksi tehtäväni haasteista: Kortit tarvitsevat sopivan kokoisen tukevan pakkauksen, mutta koska niiden koko on tavallisia pelikortteja suurempi, tavallinen korttipakkaus ei tullut kysymykseen, ja oman custom-kokoisen pakkauksen valmistaminen taas on pienellä painoserällä kallista puuhaa. Lopulta pähkäilyn ja tarkan suunnittelun jälkeen pelille valittiinkin standardikokoinen sivusta avattava pakkaus, jonne sopivasti suunnittelemalla sujahtavat pelin ohjeet ja kortit kahtena pakkana. Yksittäishinta saatiin pudotettua järkeväksi, mutta painolaadusta ei tarvinut tinkiä.

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *