Mangakalenteri

Sangatsu Manga julkaisi 2013 vuoden manga-seinäkalenterin, johon suomalaiset kuvittajat – minä mukaan lukien – ovat kuvittaneet kalenterin 12 kuukautta Japanin perinnesaduista inspiroituneilla tarinallisilla kuvituksilla.

Mukaan pyydetyt kuvittajat saivat valita aiheen japanilaisten perinnesatujen ja mytologioiden joukosta, ja valita tarinaan ja kuvitukseensa sopivan kalenterikuukauden. Itseäni inspiroi tarina Tokoyosta, sairaan keisarin karkottaman samurain tyttärestä, joka halusi löytää jälleen isänsä. Tarinan mukaan Tokoyo seilasi salaa veneellä saarelle, jonne hänen isänsä oli karkotettu, ja yritti löytää samurai-isänsä, mutta turhaan. Kukaan ei vastannut hänen kysymyksiinsä tai auttanut häntä etsinnöissä. Epätoivoisena hän rukoili Buddhalta apua ja nukahti väsyneenä alttarille. Aamun valjetessa Tokoyo heräsi itkuun ja näki papin taluttamassa tyttöä kallionkielekkeelle. Tyttö oli määrä uhrata jokavuotisena uhrina Okunonushi-jumalalle. Tokoyo, epätoivoisena ja surullisena siitä, ettei ollut onnistunut löytämään isäänsä, tarjoutui uhriksi toisen tytön sijaan. Hän hyppäsi mereen tikari hampaissaan ja upposi pohjalle. Meren pohjalta hän löysi suuren luolan, jossa oli hänen isänsä karkottaneen keisarin patsas. Sitä vartioi hirviö, jonka Tokoyo onnistui tappamaan. Hän vei keisarin patsaan pois luolasta ja selvisi, että näin tehtyään keisarin mystinen sairaus oli parantunut. Keisari palautti Tokoyon isän kunnian ja he pääsivät takaisin kotiinsa.

Erityisen dramaattinen kohtaus tarinassa oli mielestäni Tokoyon uhrautuminen toisen tytön puolesta, joten päädyin kuvittamaan Tokoyon uppoamassa veteen tikari hampaissaan. Tekniikkanani oli minulle tuttu tietokoneella tehty ääriviivapiirros, jonka värityksessä käytin vesiväritekstuureja. Yritin hakea piirrokseen hieman japanilaisten puupiirrosten tunnelmaa tavallista vahvemmalla ääriviivalla ja tasaisilla väripinnoilla.

Sangatsu Mangan mangakalenteria myyvät hyvin varustetut kirjakaupat ja isommat marketit, sekä mm. nettikaupat. Hinta n. 7-8 e.

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *