Tele Finland: Huoleton joulu -kampanja

Miten Tele Finland voisi auttaa asiakkaitaan joulun kiireessä? Kuinka tarjota apua asiakkaille ja mahdollistaa heille mukavampi joulu? Tätä ongelmaa lähdin tiimini kanssa ratkomaan Tele Finlandin joulukampanjan konseptoinnissa ja suunnittelussa.

Tele Finlandilla on ollut jo vuosia suomalaisten operaattoreiden paras asiakastyytyväisyys. (EPSI 2014 -tutkimus) Asiakaspalvelu on yrityksen toiminnan keskiössä, ja myös jouluna 2014 haluttiin perinteisen tarjousmainonnan sijaan keskittyä aidosti asiakkaita palvelevaan ja iloista joulumieltä levittävään kampanjointiin, joka jatkaisi ja korostaisi yrityksen huolehtivaa, asiakkaitaan ajattelevaa linjaa.

Tarkoitus oli myös löytää myös uusia tapoja palvella ihmisiä. Kuinka löytää omien asiakkaiden joukosta ne muutamat, jotka jouluna oikeasti kaipaavat enemmän apua, mutta joita ei edes parhaalla asiakaspalvelulla voida palvella? Miten helpottaa heidän jouluaan mahdollisimman konkreettisesti?

Konseptin suunnittelu

Lähdin Nitrossa ratkomaan haastetta syksyllä 2014 yhdessä kollegani, AD Santeri Ervon kanssa. Syntyi konsepti Huolettomasta joulusta – joulukalenterisivustosta, jonka tarkoituksena oli antaa Tele Finlandille mahdollisuus aidosti auttaa jouluhuoliinsa apua tarvitsevia asiakkaitaan ja levittää samalla kalenterisivustolla vieraileville paitsi hyvää joulumieltä, myös helpotusta pienempiin jouluaskareisiin.

Ideana oli kerätä oikeiden ihmisten aitoja, pieniä ja suuria jouluhuolia ja ratkaista niin hauskoja kuin vakavampiakin lähetetyistä huolista joulukalenteriluukuissa päivittäin yllättävällä ja ilahduttavalla tavalla. Vaikka ajatuksena oli helpottaa muutamien joulua tuntuvasti, haluttiin kenen tahansa kalenterissa vierailevan jouluun antaa jotain pientä helpotusta erilaisten vinkkien ja neuvojen muodossa.

Toteutus: Hyvän mielen joulukalenteri-sivusto

Huolien kerääminen aloitettiin kampanjasivustolla marraskuussa. Pyysimme ihmisiä kertomaan, mikä heitä joulussa askarruttaa joko videotervehdyksen tai vaihtoehtoisesti kuvan ja tekstin muodossa.

Pyrkimyksenämme oli valita lähetettyjen jouluhuolien joukosta mahdollisimman monipuolinen kattaus huolia, jotka koskettaisivat monenlaisia huolehtijoita. Joukkoon mahtui arkisempia siivoukseen tai jouluruokiin liittyviä ongelmia, mutta myös riipaisevia huolia yksinasuvien isovanhempien jaksamisesta tai äitinsä menettäneen perheen kadonneesta joulumielestä. Autoimmepa nuorta miestä kosinnassakin.

Ratkaisujen yhteydessä jaoimme kaikille kalenterisivuston kävijöille päivän huoleen liittyviä vinkkejä esimerkiksi helpompaan siivoukseen, onnistuneeseen piparkakkutaloon tai lemmikkien joulupöytään. Jotta jouluvalmistelut sujuisivat vieläkin huolettomammin, sivustolla näytettiin kullekin päivälle muistutus siitä, mitä asioita tässä vaiheessa ennen joulua olisi hyvä tehdä.
Lahjaideoita kaipaaville tarjosimme joka päivä lisäksi erilaisia huolella mietittyjä ideoita pukinkonttiin Tele Finlandin valikoimasta.

Etusivu, jossa kampanjavideo

Päivän huoli -näkymä

Päivän ratkaisu -näkymä

Huolien lähetys näkymä 24.12. kun huolien keräys oli päättynyt. Vastaanotimme yli 400 huolta.

Päivän lahjavinkit -näkymä

Markkinointiin käytettiin alkuvaiheessa pääosin yrityksen omia kanavia: tele.fi-sivustoa sekä asiakkaille lähetettyjä uutiskirjeitä, koska kampanja oli suunnattu ennen kaikkea olemassa oleville asiakkaille. Lisäksi varmistaaksemme huolien keräämiselle vauhdikkaan alun ennen kalenterin aukeamista joulukuun alussa, näytettiin kampanjavideoa maksettuna YouTube-mainoksena marraskuun loppupuolella. Myöhemmin kalenterin auettua joulukuussa mukaan tuli myös Facebook-mainonta, joka kohdistettiin yrityksen omille Facebook-seuraajille ja 20-60-vuotiaille suomalaisille.

Joulukuun edetessä oli selvää, että eniten suomalaisia näyttivät huolestuttavan lapsiperheiden taloudelliset haasteet. Jotta Tele Finland pystyisi auttamaan mahdollisimman useita apua kaipaavia perheitä, toteutimme jouluaaton viimeiseen luukkuun hyväntekeväisyysratkaisun, jossa lahjoitimme suuren määrän Tele Finlandin henkilöstön hankkimia joulupaketteja kansalliseen Joulupuu-keräykseen lahjoitettavaksi vähävaraisten perheiden lapsille.

Kokonaisvaltaista tekemistä ideoinnista teksteihin ja visuaalisuuteen

Olin mukana lähes kaikessa kalenterin ideointiin ja toteutukseen liittyvässä tekemisessä huolien valintaprosessista, kampanjavideon suunnittelusta ja sivuston ulkoasun suunnittelusta aina huolien ratkaisujen toteutuksen ideointiin ja toteutukseen saakka. Vastasin myös päämainosmateriaalien suunnittelusta tele.fi-sivustolle ja Facebookiin.

Lue lisää kampanjasta ja sen tuloksista Nitron verkkosivuilta.

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *