Ilmavaa ja graafista tietokirjataittoa

Taitoin Googlen kunnolliseen käyttöön vihkivän Hakukone haltuun -opuksen ja opin siinä sivussa paljon itsekin.

Hakukone haltuun -kirjan taitto oli mielenkiintoinen projekti, sillä sen ohessa pääsin oppimaan paitsi tehokkaampaa hakukoneen käyttöä, myös jälleen vähän uudenlaista taittotyyliä. Hakukone haluun -kirjassa kuvamateriaalia oli vain aivan vähän, ja suurin osa niistä opastavia kuvakaappauksia Googlen käyttötilanteista, joten kirjan kiinnostavuus ja silmäiltävyys oli tuotava esiin jollakin muulla tavalla. Työvälineinäni olivat lähinnä teksti ja värit, joten päätin tehdä väliotsikoista värikkäistä graafisia blokkeja, ja nostsaa poimia kiinnostavimpia huomioita visuaalisesti korostetuiksi nostoiksi leipäteksti oheen. Vaikka kirjaa ei oltu käsikirjoituksessa jaettu niinkään isoihin lukuihin kuin pääotsikoihin, päätin tuoda ne isosti esiin. Kirjan kannen oli suunnitellut kirjailijan tuttavagraafikko, joten kokonaisuuden yhteneväisyyden vuoksi poimin siitä taittoon värit, oranssihtavan punaisen ja turkoosin.

Tyylikkään rauhallisen ulkoasun pyrin luomaan ilmavalla taitolla, reiluilla marginaaleilla sekä himmeällä, miellyttävän tuntuisella paperivalinnalla. Ilmavuus sopi myös tekstin luonteeseen, sillä kirjassa on paljon hyvin lyhyitäkin kappaleita, jotka saattoivat olla vain puolen sivun mittaisia. Jotta ne kuitenkin tulisivat selkeästi esiin ja löytyisivät kirjaa pläräämälläkin helposti, päätin aloittaa jokaisen kappaleen omalta sivultaan.

 

Kirjan sisällysluettelo

Luvun aloitusaukeama

 

Site: -operaattoria käsittelevä aukeama nostolla

 

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *