Tiedettäkin voi kuvittaa rennosti

Tieteellisen tai tutkimuksellisen, faktapohjaisen artikkelin kuvituksen ei tarvitse näyttää liian vakavalta.

Parhaimmillaan aikakauslehteä kuvitetaan taiton ja tekstin ehdoilla.

Kuvitin ja taitoin Hyvä terveys 09/2012-lehdessä ilmestyneen mielenkiintoisen artikkelin, joka tutki, miten aivojen energiantarve, ruoan laatu ja esimerkiksi ajattelutyön vaativuus vaikuttavat tahdonvoiman lujuuteen, ja miten tietoa aivojen toiminnasta tahdon voiman suhteen voidaan hyödyntää tavallisessa arjessa vaikkapa painonhallinnan keinona.

Kirjoittaja oli kuvannut tahdonvoiman lujittamisprosessia pelinä, jossa askeleet vievät pikkuhiljaa kohti kovempaa tahtotilaa. Niinpä kuvitus saikin inspiraationsa perinteisistä lautapeleistä, kuten Afrikan tähdestä, joka varmasti on lehden noin 35-55-vuotiaalle lukijakunnalle tuttu vuosikymmenien varrelta.

Taiton ja kuvituksen suunnittelu kulkevat mielestäni aikakauslehtikuvituksissa kiinteästi rinta rinnan, sillä artikkelien kuvitus on aina alisteinen tekstille ja lehdelle, jossa se julkaistaan. Tässäkin kuvituksessa täytyi ottaa huomioon lehden vakiintunut typografia, otsikointityyli sekä tietenkin artikkelin rakenne.

Kun tekstilaatikoille, nostoille, leipätekstille ja otsikoille on mietityt paikat jo kuvituksen teon alkuvaiheessa, lopputulos on huomattavasti parempi kuin silloin, kun kuvittaja tietää suunnitteluvaiheessa ainoastaan tekstin aiheen ja summittaisen rakenteen. Työprosessikin sujuu mielekkäästi, kun lopputulos valmistuu vähitellen silmien edessä niin kuvapuolen kuin tekstin asettelunkin osalta.

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *