Vuosi Japanissa teki minusta kirjoittajan

Ensimmäinen kirjani, tietoteos “Vuosi Japanissa – Opas arkeen ja elämään vieraassa kulttuurissa” ilmestyi syksyllä 2011.

“Vuosi Japanissa on aika lailla kokonaisuudessaan minun tekemäni kirja: kirjoitin, kuvasin, kuvitin ja taitoin sen. Painaminen ja sitominen jäi sentään onneksi kirjapainon huoleksi.”

Vuosi ennen vaihto-opiskelijaksi lähtöä meni valmistautuessa ja etsiessä tietoa tulevaa koitosta varten. Luin ulkomaisia kirjoja, selailin vaihto-opiskelijoiden opintoraportteja ja blogeja, ja surffasin ympäri nettiä sekä turistisivuilla että japanilaisten kaupunkien japanin kielisillä asukasinfo-sivustoilla. Kaikki tieto tuntui olevan levällään, tai jos jostakin löytyikin kootumpaa informaatiota, se oli yleensä ulkomaankielistä ja kirjoitettu tyypillisimmin amerikkalaisesta näkövinkkelistä.

Aloitin kirjoittamaan vaihtokokemuksistani blogia jo ennen kuin jalkani olivat Japanin kamaralla, päämääränäni tarjota tuleville vaihto-oppilaille ja Japanin kävijöille yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä tuleman pitää. Varsinaisen Tokion vuoteni alettua kirjoitustahti kiihtyi ja blogilla oli aihepiiriinsä nähden varsin mukavasti lukijoita: parhaillaan jopa 2500 kävijää kuukaudessa. Raportoin blogissani tavallisesta vaihto-opiskelijan arjesta Sagamiharan kaupungissa ja naisten taideyliopiston omintakeisella kampuksella. Matkustelin, maistelin, opin, näin ja kokeilin uusia asioita – ja kuvasin siinä sivussa reilut 15 000 valokuvaa japanilaista elämää.

Blogini sattui huomaamaan myös kustantamo Finn Lecturan toimitusjohtaja. Kustantajan innostamana aloinkin kirjoittaa Suomeen palattuani opaskirjaa Japaniin lähtijöille. Tekstiosuus valmistui opintojeni ohessa vajaassa vuodessa, ja graafikko kun olin, minulle ehdotettiin myös mahdollisuutta taittaa kirja itse.

Kirjan kannet

Kyoton matkailusta kertova kappale.

Tein kirjan taittotyön opinnäytetyönäni, jonka pääteemana tutkin markkinointinäkökulmien huomioon ottamista kirjan taittoprosessissa. Tärkeässä osassa taittoprosessia oli kohderyhmätutkimus, jonka suoritin reilulle 500 Japanista kiinnostuneelle vastaajalle. Kyselytutkimuksen tulokset helpottivat joitakin päätöksiäni taiton suhteen ja antoivat paljon osviittaa siihen millainen kirjan olisi hyvä olla fyysisesti, minkälaiseen tarpeeseen se vastaisi ja mitä siltä odotettaisiin.

Taitto on informatiivisen tekstin vuoksi varsin perinteistä oppikirjataittoa, joskin valokuvien runsas käyttö ja kirjan visuaalisuus tekevät siitä kiinnostavan ja selailtavan teoksen. Koska kaikki kuvat muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta ovat itse ottamiani, taittaminen sujui suuresta kuvamäärästä huolimatta varsin jouhevasti. Mikäli jokin kuva ei sopisikaan tekstiyhteyteen tai haluaisin sivulle vähän enemmän väriä, saatoin muistaa hyvin, mikä ottamistani kuvista sopisi yhteyteen paremmin. Hyvin indeksoitu kuvaluettelo helpotti kuvien valikointia huomattavasti. Kuvien osuus kirjassa on tärkeä: jokaisen kuvan on tarkoitus helpottaa tekstin hahmotusta ja ymmärrettävyyttä, mutta toisaalta lisätä lukukokemusta ja antaa visuaalista innostusta lukijan omien Japani-suunnitelmien toteuttamiseksi.

Vuosi Japanissa on tietystä proosamaisuudestaan ja kuvituksen runsaudesta huolimatta kuitenkin ennen kaikkea hakuteos. Niinpä tiedon on löydyttävä kirjasta helposti, ja otsikoinnin ja kappaleotsikoiden selkeys olivat yksi erityisen huomion arvoinen elementti kirjan taitossa. Myös hakemistoon, visuaalisiin ja sanallisiin sivupäihin sekä kuvien informatiivisuuteen on panostettu.

Myyntilukujen perusteella kohderyhmä on ottanut kirjan vastaan aika mukavasti: vaikka se on pienelle kohderyhmälle suunnattu suhteellisen pienen kustantamon kirja, jo ensimmäisten parin myyntikuukauden aikana kirjaa myytiin lähes 800 kappaletta. Myös kirjastot ovat tilanneet tuotetta valikoimiinsa yllättävänkin paljon, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kirja oli keväälä 2012 sadan lainatuimman teoksen listalla.

Tietyssä mielessä kirja teettää yhä jonkin verran töitä, sillä vaikka varsinainen uurastus fyysisen tuotteen parissa on jo ohi. Oma markkinointipanokseni on näkynyt erilaisina tapahtumavierailuina, messukäynteinä ja yhteistyönä median kanssa. Vuosi Japanissa onkin nostettu esiin muutamissa aikakauslehdissä ja mm. MTV3:n matkailusivustolla netissä.

Kirjani Vuosi Japanissa – Opas arkeen ja elämään vieraassa kulttuurissa on myynnissä kaikissa hyvin varustelluissa kirjakaupoissa. Sen voi ostaa myös esimerkiksi kustantaja Finn Lecturan verkkokaupasta.

Viimeisen osion aloittava aukeama

Sisällysluettelon ensimmäinen sivu

Liikenne-luvun aloitusaukeama

Aukeama Tokion lähiseudun matkailusta kertovasta luvusta.

Yksi yliopistoelämästä kertovan kappaleen aukeamista.

Aukeama kulttuuriharrastuksista kertovasta luvusta.

 

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Trackbacks & Pings

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *