Kalenterikuvituksia lastenkirjojen hengessä

Yläasteikäisenä pohdin, miten voisin ammatillisesti yhdistää piirtämisen ja kiinnostukseni biologiaan. Vitsailin, että ehkä alan joskus kuvittaa kasviaiheisia lastenkirjoja. Minulla ei ollut aavistustakaan, miten lähellä totuutta naljailuni saattaisi joskus kenties olla.

Lastenkirjojen kuvitustyylit vaihtelevat runsaasta ja värikylläisestä herkkään, simppeliin ja pastellisävyisiin. Itse nautin lapsena yksityiskohtaisista kuvituksista, joissa on loputtomasti löydettävää, oivallettavaa ja katseltavaa. Tuollaiset mielikuvitusta ruokkivat jännitävät kuvamaailmat ovat edelleen näin vanhemmitenkin innostavia ja jännittäviä – juuri sellaisia kuvituksia haluan itsekin tehdä.

Intoni yksityiskohtiin ja luonnonaiheisiin näkyy esimerkiksi tässä Joshibin yliopistossa tekemässäni kurssityössä, jossa tehtävänämme oli kuvittaa kaksi vapaavalintaista seinäkalenterin kuukautta. Kalenterin tuli olla teemallinen, ja oma teemavalintani oli lastenkirjojen hengessä keijut ja kalenterikuukausina kesä- ja elokuu. Joskin mainittakoon, että oli vaikea valita, mitkä kuukaudet loppujen lopuksi kuvitin, sillä vaikkapa mustikoita esiintyy metsiin Suomessa elokuussa, mutta Japanissa niiden sesonki on jo paljon aikaisemmin… Olen työstänyt kuvitusta ensin käsin hahmottelemalla ja sitten piirtämällä kuvan puhtaaksi tietokoneella skannauksen pohjalta. Tietokoneväritystä elävöittämään olen käyttänyt vesiväritekstuureja.

Nämä ja muutama muu sarjakuvahenkinen kuvitukseni olivat 23.8.-15.10. esillä Annantalon Mangaa!!!-näyttelyssä, joka oli osa Helsinki World Design Capital 2012 -ohjelmaa. Kuka tietää, kenties nämä keijut päätyvät jossain muodossa vielä omien lastenkirjojenikin kuvituksiin?

Liisa Stenberg
Liisa Stenberg is a Finnish writer and designer who has lived in Japan during her study years and travels back to her “other home country” almost yearly. She has published one guide book about living in Japan in Finnish (Vuosi Japanissa, published by Finn Lectura, 2011).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *